Δημοσιεύτηκε
21 Oct 2021Είναι ευρέως γνωστό ότι η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και λειτουργεί ως ασπίδα για διάφορα νοσήματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορεί όμως αντίστοιχα να μας προστατεύσει από τον κορονοϊό;
Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα ήρθε να δώσει η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής μελέτη, η ZOE COVID Study, σε περίπου 600.000 συμμετέχοντες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μελετώντας τις διατροφικές συνήθειες όσων συμμετείχαν, βρέθηκε μία συσχέτιση ανάμεσα τις διατροφικές επιλογές που έκαναν και την πιθανότητα να εκδηλώσουν CΟVID-19.
Οι ερευνητές από το Harvard Medical School και το King’s College London βρήκαν ότι κλειδί στα αποτελέσματα τους ήταν η ποιότητα της διατροφής. Συγκεκριμένα είδαν ότι όσοι είχαν μία πιο υγιεινή διατροφή, ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα, εμφάνισαν 10% χαμηλότερη πιθανότητα να νοσήσουν με COVID-19 και μάλιστα, εφόσον αυτό συνέβαινε, 40% χαμηλότερη πιθανότητα η νόσηση να είναι βαριά και να χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο, σε σύγκριση πάντα με όσους έκαναν πιο ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές.
Κατά συνέπεια, εκτός από τα μέτρα προστασίας όπως οι εμβολιασμοί, η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων και η προσωπική υγιεινή, πλέον φαίνεται ότι και η διατροφή έρχεται να συμπληρώσει τα μέσα που έχουμε προκειμένου να προστατευτούμε έναντι του κορονοϊού.
Πιο συγκεκριμένα ενδείκνυται η αποφυγή υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, ραφιναρισμένων δημητριακών και ροφημάτων πλουσίων σε ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά. Παράλληλα, η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής μας επιτυγχάνεται με την κατανάλωση:
Πηγή: Diet quality and risk and severity of COVID-19: a prospective cohort study; https://gut.bmj.com/content/70/11/2096