Δημοσιεύτηκε
20 Aug 2020Συχνά αποδίδουμε σε διάφορες τροφές ευεργετικές, σχεδόν «θαυματουργές» ιδιότητες. Μία από αυτές είναι και το μέλι. Όλοι μας κάποια στιγμή θυμόμαστε τη γιαγιά ή τη μητέρα μας να μας δίνει μια κουταλιά ή να βάζει λίγο στο γάλα ή το τσάι και σίγουρα κάποια στιγμή έχουμε πάρει για τον πονόλαιμο κάποιο σκεύασμα που περιέχει μέλι. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;
Ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο BMJ Evidence-based Medicine αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα του μελιού για την ανακούφιση των συμπτωμάτων από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τα στοιχεία 14 κλινικών δοκιμών σε 1.761 συμμετέχοντες. Διαπίστωσαν ότι το μέλι ήταν πιο αποτελεσματικό από φάρμακα όπως αποχρεμπτικά και αντισταμινικά για την αντιμετώπιση συνολικά των συμπτωμάτων και ειδικά τη συχνότητα του βήχα και το πόσο έντονος ήταν αυτός. Σε δύο από τις έρευνες, δε, η χρήση μελιού μείωσε την διάρκεια των συμπτωμάτων κατά μία ή και δύο μέρες. Τονίζουν βέβαια ότι συνολικά τα μέχρι στιγμής δεδομένα των κλινικών μελετών είναι λιγοστά και ο σχεδιασμός κάποιων μελετών δεν περιλάμβανε εικονικό φάρμακο, το λεγόμενο placebo. Ωστόσο, συνηγορούν στο πλεονέκτημα του μελιού ως μία αποτελεσματική, οικονομική, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες λύση και οπωσδήποτε πιο γλυκιά, να συμπληρώσουμε εμείς.
Τονίζουν μάλιστα ότι υπάρχουν φορές που καταφεύγουμε στα αντιβιοτικά, συχνά χωρίς ιατρική συμβουλή, ενώ ενδεχομένως αυτό όχι μόνο δεν χρειάζεται, αλλά έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται στελέχη μικροβίων ανθεκτικά σε αυτά. Υπενθυμίζεται ότι οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού είναι στην πλειοψηφία τους ιογενείς, που σημαίνει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά και ακατάλληλα. Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ιατρικοί φορείς στη χώρα μας εφιστούν την προσοχή στην άσκοπη χρήση αντιβιοτικών.
Συμπερασματικά, το μέλι μπορεί να είναι μία «γλυκιά θεραπεία», συχνά πιο αποτελεσματική από κοινά, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και φυσικά χωρίς παρενέργειες. Όμως μην το παρακάνετε με την ποσότητα που θα καταναλώσετε και σε περίπτωση οποιονδήποτε συμπτωμάτων απευθυνθείτε πρώτα στο γιατρό σας.
Πηγή: “Effectiveness of honey for symptomatic relief in upper respiratory tract infections: a systematic review and meta-analysis”, http://dx.doi.org/10.1136/bmjebm-2020-111336